Tízperces Színházak Fesztiválja – 2. forduló

2008. július 21., hétfő
Tűzraktér, VI., Hegedű u. 3. – Radikális Bázis


20 óra
Radikális Szabadidő Színház:

Don Quijote álma, 2. epizód

Miután a lovag látogatói távoztak, a sebesült Don elméjét újabb rémlátomások kezdik gyötörni…

Szereplők: Északi Tamás, Formanek Csaba, Jack Bauer;
Író-rendező: Formanek Csaba
Változás!: váratlan események miatt Északi Tamás szerepét Ilyés Lénárd veszi át.



Háttér:

Dániel próféta ünnepe már a Pray-kódex misenaptárában fölbukkan. A pécsi egyházmegyében a középkor végén különösen tisztelték. A próféta a középkorban a bányászoknak egyik kedvelt védőszentje volt egy legenda alapján. Eszerint egy Dániel nevezetű sziléziai bányász álmában angyal jelenik meg és így szól hozzá: menj reggel az erdőbe. Ott emelkedik egy magas fenyő, ennek ágai között majd egy arany tojásokkal telt fészket találsz. Másnap reggel csakugyan kiment az erdőbe, de a fészket nem találta meg. Ekkor egy ággal a fa gyökerénél kezdett kutatni, és gazdag ezüstlelőhelyet talált.

Georg Schreiber feleletet próbál adni arra a kérdésre, hogy miért és hogyan lett Dániel a bányászok védőszentje. Az oroszlánbarlangba vetett Dániel az ókeresztény művészetben a halottaiból feltámadott Krisztust jelképezi: a bányászok is hasonló épségben jöjjenek a föld mélyéből a napfényes világba. Schreiber arra is gondol, hogy a próféta tiszteletét Jövendöléseinek egy részlete is előmozdította…

20.15
Kvázi Kollektíva: Belsazár


"És ez az az írás, amely feljegyeztetett: Mene, Mene, Tekel, Ufarszin!"

Szereplő: Barna Gábor Botond

20.30
Kvázi Kollektíva: Nabukodonozor


Előadja: Bakajsza Gábor
Konzulens: Sós Panna

"Száműzték az emberek közül, füvet evett, mint az ökrök, és az ég harmatja áztatta testét, míg olyan hosszúra nem nőtt a szőre, mint a sasnak a tolla, és olyan karmai nem lettek, mint a madaraknak.

Amikor eltelt ez az idő, én, Nebukadneccar, föltekintettem az égre, és értelmem visszatért."(Dániel 4, 30-31)

20.45
Radikális Szabadidő Színház: Tubicám


Totális egész estés színház 10 percben. Lehetséges ez? Erre teszünk kísérletet talán sikerrel. A szerelem maximuma. Miaú!

Írta és rendezte: Szitás Balázs
Szereplők: Mary - Kocsis Bea, Jack - Szitás Balázs, Pörkölt - Kocsis Bea, Főrendőr - Berg Dániel, Rendőr - Szitás Balázs avagy Szücs-Szabó Máté.
Munkatárs: Szücs-Szabó Máté

A belépés az előadásokra ingyenes!

Nincsenek megjegyzések: