Tízperces Színházak Fesztiválja

(1. forduló)
2008. június 27. péntek TŰZRAKTÉR

20 óra
Szabó Emese: Torzulás
Kaland egy rajzfilmvilágban, 4 szereplőre
hosszú kéz, két fej, három láb és semmi komolykodás
Kérdéseink: hogyan torzít a tér? Mi az, hogy normális? Mit látunk, és mit láthatnánk?
helyszín: Udvar

20.15
Kvázi Kollektíva: Hor
(Michael Ende: Bocsáss meg, nem tudok hangosabban beszélni kezdetű novellája felhasználásával)
Előadják: Szabó Imola, Barna Gábor Botond, Bakajsza Gábor

"Egy gombolyagra gondolsz, amelynek segítségével a véghezvitt tett után visszatapogatózhatsz? Nem segítene rajtad, barátom, mert ahogy becsukódik mögötted az ajtó, semmit sem tudsz már sem rólam, sem magadról. Azt sem tudnád, mire való a kezedben az a haszontalan gombolyag és elhajítanád. Sokféle változáson esel majd át, egyik képből a másikba jutva. És minden alkalommal azt hiszed, most felébredtél és már nem emlékszel az előző álmodra."

A labirintus én vagyok.

helyszín: 3. emeleti lépcsőforduló (zsidótemetős kiállítótér)

20.30
Góbi Rita: Szilveszter (táncelőadás)
Előadó: Székely Szilveszter
Zene: Sándor Péter
koreográfia: Góbi Rita
helyszín: táncterem

Góbi Rita, a fiatal táncművész és koreográfus, a hazai kortárstánc egyik kiemelkedő alakja. Számos kőszínházi előadás táncosa, de saját koreográfiáit szívesen mutatja be merész helyszíneken, legyen az utca, várfal, híd vagy egy alternatív (vagy nem alternatív) színházi fesztivál inspiratív közege.

Szilveszter c. darabjának munkabemutatójára SÍN Kulturális Központban került sor idén áprilisban. Az akkor még ötperces miniszóló egy dinamikus, élettel teli és nézőpontváltó formanyelvről tanúskodott. Az alkotó célja a kísérletezés, az új ötletek szokatlan színrevitele és a közönséggel való párbeszéd kialakítása. Székely Szilveszter előadásmódja szuggesztív és energikus, a darab pedig, könnyedsége lévén valóban képes a táncos és nézője közti kommunikáció megteremtésére. Az öt perc kevésnek bizonyult, az alkotókban maradt még „szufla”, és a Tízperces színházak fesztiválján az immáron tízpercessé nőtt előadással szeretnének bemutatkozni a fiatal művészek.


20.45
Kvázi Kollektíva: Tornaóra
(szabadon választott gyakorlat)

Előadják: Barna Gábor Botond, Bakajsza Gábor

Nem szerencsétlenkedek, emelem a lábam. Magasabbra. Erősebben. Gyorsabban. Ha én meg tudom csinálni, akkor más is képes rá.
Felfedező út a romos tornaterem emlékeibe.

helyszín: tornaterem

21.00
Formanek Csaba: Don Quijote álma
szóló
Egy lovag lezuhan lováról, és összetöri magát. Gyógyulása közben lázálmok gyötrik. Az összetört test játéka a térrel, a tér játéka a képzelettel. Ki varrja be a sebeket?

helyszín: Radikális Bázis

Az előadások ingyenesen megtekinthetők!

Nincsenek megjegyzések: