Fejet hajtok az ifjú színészek előtt

Petró János kritikája a szegedi Brutus-előadásról a Szegedi Egyetem című lapban

A cikk az újság honlapján>>

Jól tájékozott a szegedi közönség. A Radikális Szabadidő Színház Brutus előadására hamar elkelt minden jegy. A szervezők kénytelenek voltak még egy időpontot beiktatni a műsorba.

Paul Foster darabja lehet, hogy jó, lehet, hogy nem. Egy biztos, Formanek Csaba és színészei igen jó előadást készítettek belőle. A darab: Cat, a drámaíró enyhén kattant, meghasonlott lelkiállapotban újraírja Caesar és Brutus történetét. Célja az, hogy az új drámában Caesart ne öljék meg, vagy ha mégis, akkor ne Brutus legyen a gyilkosa. A szereplők életre kelnek, s maguk is beleszólnak a játék alakulásába. Cat terve nem sikerül, az önállósodott szerepek maguk írják a drámát, és Brutus megöli Caesart. De addigra az író már szinte minden szerepben önmaga is.
Ha voltak is néha kicsit túljátszott részek, csak azt mondhatom, hogy mindegyik előadó tehetséges, alázatos fiatalember. Az egyetemi színjátszás fontos előadását láttuk. Formanek Csaba ügyesen bánik színészeivel, kiaknázva egyéni képességeiket is. Megérdemelték a vastapsot, indokolt volt a pluszelőadás.

Külön ki kell emelnem egy szegedi egyetemista színészt, Erlauer Balázst, aki beugróként, mindössze fél nap próba után magabiztosan és hiba nélkül játszotta el Antoniust. Brávó, Balázs, ez szép munka volt! Fejet hajtok az ifjú színészek előtt.

Nincsenek megjegyzések: