Művészeti beszámoló 2009

Radikális Szabadidő Színház
2009. évi művészeti beszámoló

1. A számok tükrében

2009-ben tartott előadásaink és egyéb fellépések, fesztiválszereplések, vidéki és külföldi játékok. Összesen 41 szereplő-alkotó munkája.

Radikális előadások 2009

Zsiráfivóhely (9 előadás)
márc. 17, 18, ápr. 1, 2, 3, szept. 28, okt. 28, nov. 30 (2 ea)
Brutus (8 előadás)
febr. 21., márc. 24, 25, ápr. 8, 9, 18 (2 ea), 23
Étellift (13 előadás)
jan. 26, febr. 5, márc. 4, 26, 27, 29, ápr. 7, 18, máj. 27, szept. 29, okt. 25, nov. 15, dec. 3.
NCK (9 előadás)
márc. 3, ápr. 15, 24, máj. 10, szept. 29, okt. 25, nov. 4 (2 ea), dec. 3
Gyros 1. (12 előadás)
máj. 20, 22, jún. 12, 29, júl. 21, szept. 26, okt. 2, okt. 26, 30, 31, nov 6, dec. 1
Gyros 2. (8 előadás)
máj. 19, jún. 30, júl. 5, 22, szept. 27, okt. 27, nov. 18, dec. 2
Gyros 3. (6 előadás)
máj. 20, jún. 30, júl. 22, szept. 27, okt. 27, dec. 2
Oberon világai (3 előadás)
nov. 21, (2 ea) 24.

összesen: 68 előadás

Egyéb fellépések:

Költészet napi versperformansz ápr. 11.
Időkapu-performansz, Pécs máj. 1.
Tapintható álmok kiállítás jún. 20.
Tízperces színházak 3. jún. 27.
TÁP, Rossz lesz! fesztivál jún. 10.
Radikális workshop-bemutató jún. 12.
Merenyei tábor-bemutató aug. 15, 18
Viszonylag törmelékek, Esztergom, Piknik fesztivál szept. 5.
Arc poétika - Évadnyitó színházi fesztivál szept. 19.

összesen: 10 egyéb fellépés

Ebből vidéki:

Szeged - 5 Étellift, 3 Gyros (trilógia)
Sopron - 2 Brutus, 2 NCK, 1 Étellift
Pápa - 1 Gyros 2.0
Algyő - 1 Étellift
Zalamerenye - 2 táborbemutató
Debrecen - 1 Gyros 1.0
Budakeszi - 1 Gyros 1.0
Ajka - 1 NCK
Zsámbék - 1 Gyros 2.0
Esztergom - 1 performansz
Pécs - 1 performansz

összesen: 11 város, 23 fellépés

Külföldi:

Pozsony, Szlovákia: 1 Brutus, 1 Gyros 1.0
Legnica, Lengyelország: 1 Gyros 1.0
Prága, Csehország: 1 Gyros 1.0

összesen: 4 fellépés

Fesztiválok:

Art of Livin - nemzetközi multimédiás fesztivál (4 forduló, 4 ország)
Színváltások - Egyetemi Színpadok Szemléje (május, november)
Időkapu, Pécs, Labor
Fringe + fesztivál
Piknik fesztivál, Esztergom
Tízperces Színházak Fesztiválja
Thealter International – Szabad Színházak Találkozója
Függetlenek Éjszakája
Évadnyitó Színházi Fesztivál
Feszt-Fest – az évad legjobb előadásai
Zal'artmerenye
TÁP Rossz lesz!
ELTE Összművészeti Fesztivál
Nemzetközi Amatőr Találkozó, Zsámbék
Aranydeszka fesztivál, Ajka

15 fesztivál, 19 alkalom, 27 fellépés

2. Értékelő beszámoló

2009-ben csaknem 2-szeresére nőtt az előadásszámunk. Jelentősen növekedett a társulat tagjainak száma is (25-ről kb 40-re). Mindehhez nagymértékben szükség volt a Tűzraktér és a Sirály befogadó színházi tereire, a technikai apparátusra, a folyamatos szervezésre, és arra rengeteg energiára és időre, amit a társulat tagjai a próbákra és fellépésekre szántak. Munkánkat jelentősen könnyítette az OKM alternatív színházi pályázatán elnyert 2 millió forintos működési támogatás, valamint hogy Formanek Csaba az év elejétől a Tűzraktér színházszervezői feladatait is ellátja, ennek köszönhetően a helyi szervezés hatékonyabb tudott lenni. Jelentős előrelépés a több hónappal előre egyeztetett és meghirdetett előadások. Különösen fontos, hogy több rendező is beszállt az alkotói munkálatokba, így születhetett meg a Gyros-töredékek 2. és 3. része (Hodászi Ádám, illetve Anastasia Morrighan és Daniel Hall rendezésében), valamint tovább futott az évben Kovács Dániel NCK című munkája.

Közönségünk szintén nőtt. Nem csak számában (ez az emelkedő előadásszám miatt is történt), de összetételében is. Egyre több olyan vendégünk volt, akik nem a baráti vagy ismerősi körből kerültek ki, hanem a budapesti és egyéb vidéki játszóhelyek színházszerető közönségéből. Társulatunk számára ez kiváltképp fontos, ezt a tendenciát erősíteni szeretnénk a jövőben.

A futó előadásokról:

Az előadások színvonala összeségében emelkedő tendenciát mutat:

A Zsiráfivóhely sokadszorra felújított változata a 20. előadás után is teltházakat produkál, ami arról árulkodik, hogy az előadás jó híre terjed. A produkció kezd kiteljesedni, megtalálni egyre érettebb belső formáit és tartalmait. Jót tettek a szerepcserék, és a dramaturgiai változtatások, valamint a díszletek felújítása. Az anyagban való áldozatos elmélyülés meghozta gyümölcsét. Februártól havi 2 előadást tartunk belőle a Tűzraktérben.

A Brutus – mellyel első komolyabb szakmai és közönségsikereinket arattuk – 2009 tavaszi, Sirályban tartott előadásai nem érték el a kívánt színvonalat, de közben nagyon jól szerepelt Sopronban és az ELTE Összművészeti fesztiválon. Van még benne töltet: színvonalban, nézőszámban, mondanivalóban egyaránt. A darab felújítása januárra esedékes, februártól a Tűzraktérben fogjuk ismét játszani havi 1-2 alkalommal.

Az Étellift története kalandosan alakult: sok-sok változatás után egyre improvizatívabb mederben találta és kezdte el jól érezni magát az előadás. Erénye a könnyű utaztathatóság, a különböző terekhez való mobilitás. Havi 1 alkalommal játsszuk tovább a Tűzraktérben, és keressük a további vidéki fellépési lehetőségeket.

Az NCK-előadás kezdeti színvonalát tartva – némileg javítva - futott az évben, szép előadásszámot produkálva. A kevés próba okán (egyeztetési problémák) azonban a benne lévő fejlődési lehetőségeket érzésem szerint nem érlelte ki igazán. Az előadás további sorsa bizonytalan.

A Gyros-töredékek 1.0 előadás nemzetközi terepen is megállta a helyét, további külföldi forgalmazását tervezzük. Ugyanakkor a sok, különböző terekben megvalósított fellépés kissé szétzilálta a produkciót, emiatt januárban felújításra szorul. Az előadásban lévő gondolati és kreatív energia mindenképpen a további fejlődést kívánja, jó eséllyel számíthat még sikerekre. Ugyancsak jó esélyekkel indulhat a nemzetközi terepen az angol nyelvű Gyros 3.0, mely igazi közönségsikert aratott a budapesti fellépéseken, sok angol ajkú, Budapesten élő néző is látta és szerette. E két előadás havi rendszerességgel fut majd a Tűzraktérben februártól.

A Gyros-töredékek 2.0 előadás ígéretes indulás után – talán a kevés próba és kevés közönség miatt - némileg elveszítette lendületét. A közönség reakciói megoszlanak, persze hozzá kell tenni: az előadás formanyelvében sem vállalja a közönségsiker igényét. Szakmai visszajelzések viszont épp az ellenkezőjét sejtetik: Zsámbékon a zsűri dicsérte, legutóbb pedig a Magyar Színjátékos Szövetség Arany minősítését nyerte el. Januárban a Gyros 2.0 az Eötvös10-ben próbálja meg megtalálni helyét, jövője ennek függvényében is alakul majd.

Oberon világai címmel november végén tartottunk munkabemutatót a Szentivánéji álomból inspirálódva. A visszajelzések nagyon pozitívak, több nagyszerű alkotótárs csatlakozott hozzánk ennek révén, a munkát tehát folytatjuk.

Alapvető tapasztalatok:

A 2009-es tapasztalatok azt mutatják: a Radikális Szabadidő Színház színházra termett, kreatív alkotók csoportja, akik munkabírásuk és ihletettségük révén – lényegében önerőből – egy komolyan vehető, fejlődést mutató társulattá váltak. Fontos a nyitottság az új tagok és a különféle színházi műfajok iránt. Fontos a közönséggel való élő kapcsolat. Az előadások esetében a közönség visszajelzései iránymutatók tudnak lenni, a darabok a közönségnek készülnek, vagy legalábbis törekednek erre.

Idén több olyan taggal is bővültünk, akik működésünk hátterében nyújtanak egyre pótolhatatlanabb segítséget (asszisztens, színpadfelelős-kellékes, jegyfelelős-közönségszervező, pakolóemberek, fotósok, viedósok, stb.) A jövőben ennek a háttérnek a minél hatékonyabb működését kívánjuk segíteni, szükség esetén további kisegítő személyzetet bevonni.

Kiemelkedő jelentőségű a műhelymunkákban, szakmai workshopokban való részvétel, valamint a színházi fesztiválokon való jelenlét. A szakmai visszajelzéseken túl az élő kapcsolat ápolása más színházi csoportokkal, alkotókkal, gondolatokkal, irányzatokkal, szemléletekkel, technikákkal és műfajokkal. A társulat több tagja saját rendszeres belső tréningjein túl részt vett egy kubai színésznő kurzusán, japán mime workshopon, ismerkedett az olasz commedia dell'arte műfajával.

Hiányosságok:

A nagy aktivitás közepette sok olyan terület van, ahol további előrelépésekre lesz szükség a közeljövőben:

1. Aktívabb pályázati jelenlét - idő és energia okán csak kevés pályázaton vettünk részt, bár ezek mind sikeresek voltak (OKM működési, Új Tudás program). Jövőre több - köztük produkciós – pályázaton is indulni fogunk.

2. A szakmai sajtó hiánya – az érdektelenség és az informálás hiánya egyaránt oka annak, miért nem jelentek meg kritikák, interjúk, stb. a társulat életéről. Azon kevés, említésre méltó megjelenés:

- Boldog Zoltán a Gyros 1.0-ról az Irodalmi Jelenben >>
- Pethő Tibor cikke a kubai kurzus-bemutatóról a Magyar Nemzetben >>

3. Az egyetemi sajtó és egyetemi közönség tájékoztatása – az ELTE szétszórt intézményei és kulturális élete is az oka, hogy – nem csak a mi társulatunkról, hanem más egyetemi csoportokról - sem jelenik meg híradás, tájékoztatás az egyetemi újságokban (ha mégis, ritkán, és ad hoc jellegűen). Tervezzük az egyetemi sajtók felkutatását, megállapodást szeretnénk kötni velük, valamint folyamatosan informálni a programjainkról. Ide tartozik: tervben van egy egyetemi színházi szövetség megalapítása, melynek a fentieken túl sok egyéb feladata is lenne.

4. A Tűzraktérben kialakított próba- és játszóhelyünk – a produkciók nagy számának és a szükséges próbaidőnek köszönhetően kezd szűkössé válni. Emiatt keresünk egy másik, állandó próbahelyet, ahol elsősorban hosszabb lélegzetű projektek kifejlesztését tervezzük, valamint részint raktározási célokat is szolgálna.

5. További technikai fejlesztéseket kell véghezvinni: lámpapark fejlesztése, hangrendszer fejlesztése, további munkálatok a Radikális Bázison, függönyvarrás, kellékek-jelmezek felújítása-karbantartása, stb.

6. További képzési feladatok: a társulatnak a közeljövőben beszéd- és hangképzésre, többeknek további alapvető mozgásképzésre, valamint általános színészképzésre van szükségük. Ebben sosem állhatunk meg, a színészi képességek karbantartása, frissítése továbbra is elsőrendű fontosságú, s mivel nem csak egyéni teljesítményekről van szó: ezzel párhuzamosan a közös játékok fejlesztése, a színpadi kommunikáció belső építése.

3. Összegzés

Sok eredmény, sok tennivaló. Találkozzunk 2010-ben is!

Üdvözlettel:
Formanek Csaba
művészeti vezető
Radikális Szabadidő Színház

1 megjegyzés:

Frici írta...

Tetszik a blog, nagyon jó! :)

BÚÉK!